- ser grecki, miękki, o kruchej konsystencji
Kolor: biały
Mleko: owcze, kozie
Smak: słony, pikantny
Przechowywanie: najlepiej w solance
Co robimy: sałaty, farsz do pierogów, do zapiekania
. 2 pęczki zielonych grillowanych szparagów . 2 łyżki kaparów . czarny pieprz . oliwa z oliwek . sok z 1 cytryny . feta . świeża mięta
Na talerzu położyć szparagi, posypać kaparami i fetą, skropić oliwą i cytryną, posypać posiekaną miętą i pieprzem.
Rodzaj: MOZZARELLA - włoski ser, miękki, elastyczny, najczęściej ma kształt kulisty
Kolor: biały
Mleko: krowie, bawole
Smak: łagodny
Przechowywanie: w solance (ok. trzech tygodni)
Co robimy: dodajemy do zapiekanek, sałaty, makaronu, pizzy
. kilka pomidorków cherry . 1 mozzarella . garść rukoli . czosnek . oliwa z oliwek . 1 łyżka soku z cytryny . sól . pieprz
Pomidorki przekroić, wymieszać z oliwą z oliwek i czosnkiem. Krótko podsmażyć na patelni grillowej. Pokroić mozzarellę, rukolę wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą. Na talerzu układać rukolę, pomidory, mozzarellę, Przyprawić solą i pieprzem, udekorować listkami bazylii.
Rodzaj: RICOTTA - świeży serwatkowy ser włoski o granulkowej konsystencji
Kolor: biały
Mleko: krowie
Smak: twarogowy, delikatny
Przechowywanie: w lodówce
Co robimy: sernik, nadzienie słodkie i wytrawne, z ziołami, z miodem
. 4 łyżki świeżych ziół posiekanych (pietruszka, bazylia, oregano, tymianek, majeranek) . 250 g sera ricotta . 1 jajko . szczypta gałki muszkatołowej
Wymieszać ser z ziołami, gałką. Przyprawić solą i pieprzem.
Kolor: biały
Mleko: krowie, kozie
Smak: lekko kwaśny, mleczny
Co robimy: sernik, leniwe, farsz do pierogów czy naleśników, pasty, dipy
Pieczone ziemniaki podawać z dwoma dipami:
. twarożek, koper, szczypta tymianku
. twarożek, dymka, sardynka, sól, pieprz