Cebula - przepisy

CEBULA 1

3/4 kg szalotek lub małych czerwonych cebulek (ze skórką) sól, pieprz 30 g masła

Piec rozgrzać do temp. 160 C. Cebulę ułożyć na folii aluminiowej na blaszce do pieczenia. Piec ze skórką ok. 1 godz. Odciąć dolną część, ostrożnie wycisnąć środek ze skórki. Ułożyć na talerzu, posypać solą, pieprzem, dodać masło. Gdy się rozpuści - podawać. Dobrze smakuje na liściach rukoli posypana płatkami świeżo startego parmezanu.

CEBULA 2

100 ml oliwy z oliwek 4-6 dużych cebul pokrojonych w cienkie piórka pół łyżeczki soli 100 do 200 ml wytrawnego białego wina garść sparzonego i posiekanego szpinaku 200 g pokruszonego sera feta

lub rokpola (blue) 1 paczka makaronu penne lub fusilli garść posiekanych orzechów włoskich prażonych parmezan

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, sól. Smażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu nawet do 50 min, aż cebula będzie brązowa i skarmelizowana. Dodać wino, zwiększyć ogień do średniego i dusić bez przykrycia przez blisko 15 min. Dodać szpinak, gotować przez 5 min, wymieszać z pokruszonym serem. Ugotowany makaron dodać do sosu, wymieszać. Posypać orzechami i parmezanem.

Copyright © Agora SA