Soja

Produkt ekstremalny. Ziarno soi zawiera więcej białka i wapnia niż inne rośliny strączkowe. Jedz ostrożnie. Pozwól się oswoić

SOJA - zupa

. 1 płaska łyżka pasty miso . 1 łyżka sosu sojowego . 1 litr wody . 1 pierś kurczaka pokrojona w plastry . pół szklanki ugotowanej soi . 1 łyżka prażonych nasion sezamowych . pół świeżego ogórka bez pestek pokrojonego w paski

Miso, sos sojowy i wodę zagotować w garnku. Dodać surowego kurczaka i gotować, mieszając, przez 5 min. Dodać soję i gotować (3 min). Wlać do misek, dodać ogórka, posypać sezamem.

SOJA - pasztet

. 3 szklanki soi . curry . gałka muszkatołowa . płatki owsiane . sól, pieprz . oliwa

Soję namoczyć na noc. Wodę z namoczenia odlać - to ważne! Gotować w dużej ilości wody przez ok. 1,5 godz. Ugotowaną soję odcedzić, jeszcze ciepłą zemleć. Do masy dodać trochę wody i płatki owsiane - celowo nie podaję proporcji - masa powinna się łatwo wyrabiać, być nie za rzadka i nie za gęsta. Otrzymaną masę doprawić gałką muszkatołową, curry - tak jak lubimy (można również dodać czosnek, majeranek, podsmażoną cebulkę). e Pasztet piec ok. 1 godz. Z masy na pasztet można robić również kotleciki. Jeść z ogórkiem kiszonym lub surówką z kiszonej kapusty.

Copyright © Agora SA