Sardele

Siedzę i myślę. O obowiązkach. O zadaniach. O życiu. A gdyby tak poprosić rybkę? Co bym chciała? Mieć skrzydła. Nową torebkę Prady. Basen. Nie, dom nad morzem. Co ty na to, słona rybko?

Anchois 01

1 talerz

. pęczek natki pietruszki . kilka gałązek mięty . 6 filetów anchois . 1 ząbek czosnku . 1 łyżka musztardy Dijon . 2 łyżeczki kaparów . 2 łyżeczki soku z cytryny . oliwa z oliwek

Składniki zmiksować w blenderze, dodać oliwę z oliwek, tak aby sos miał gęstą konsystencję. Spróbuj, może trzeba dodać jeszcze trochę musztardy lub soku z cytryny. Pyszny do pieczonych ziemniaków, smażonej ryby, sałaty.

Anchois 02

1 talerz

. 3 pomidory . 4 anchois . 1 cebula . 2 łyżki soku z cytryny . ćwierć szklanki oliwy z oliwek . pół szklanki posiekanej bazylii

Składniki drobno pokroić i wymieszać. Spróbuj dodać kilka kropli oliwy z puszki po anchois. Ja lubię z listkami szpinaku i sałaty.

Anchois 03

1 talerz

. 10 pomidorków cherry . 1 mały ogórek . 6 czarnych oliwek bez pestek . 6 filetów anchois . listki bazylii . 2 plastry mozzarelli . 5 łyżek oliwy z oliwek . 2 łyżki octu balsamico . sól, pieprz

Pomidorki przekroić na pół. Ogórka obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, łyżeczką wyjąć pestki, pokroić w plastry. Spróbuj pomidorki upiec w piekarniku (180 st. C, ok. 10 min). Dobre. Anchois pokroić w cienkie paski. Listki bazylii porwać. Mozzarellę pokroić w paski. Przygotować sos: wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamico, sól i pieprz. Na talerz: pomidory, plastry ogórka, anchois, bazylia, mozzarella. Polać sosem.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.