Ryż

Przesypuję ziarnka ryżu jak piasek z ręki do ręki. Pożegnanie. Czas na myśli. Biec dalej czy się zatrzymać. Tęsknota. Za mną, przede mną. Przesypuję ziarnka ryżu jak piasek... POTRAWY Z RYŻU

W wielu kulturach ryż symbolizuje płodność i życie - stąd tradycja obrzucania ryżem młodej pary.

Ryż ma wiele odmian, kolorów (czarny, biały, brązowy, czerwony), wielkości (krótki, długi, okrągły), form (w całości, zmielony, prażony). Najpopularniejszy jest biały.

Moje ulubione to: basmati - używany w kuchni indyjskiej, długoziarnisty, o jasnym kolorze i charakterystycznym smaku, raczej suchy, nie lepi się; jaśminowy - ryż tajski, długoziarnisty, o delikatnym zapachu.

Gotowanie ryżu:

Ryż może być gotowany na różne sposoby: metodą absorpcji wody, w mikrofalówce, w naczyniu do gotowania ryżu lub w rondlu. Może być najpierw podgotowany w wodzie, a na końcu na parze.

Są różne zdania co do tego, ile wody potrzeba do ugotowania ryżu. Najłatwiejsza metoda: wsypać ryż do rondla, wlać tyle wody, by sięgała do pierwszego stawu palca wskazującego, gdy czubek palca dotyka wierzchu ryżu. Ryż na sushi i risotto gotuje się inaczej.

Ryżu nie trzeba moczyć przed gotowaniem, ale w Azji moczy się go, by skrócić czas gotowania.

RYŻ 1 - CZEKOLADOWY

. 600 ml mleka . 25 g brązowego cukru . 125 g ryżu krótkoziarnistego

. 50 g posiekanych orzechów laskowych

. 50 g rodzynek . 50 g pokruszonej mlecznej czekolady . 50 g pokruszonej ciemnej czekolady

Zagotować mleko z cukrem. Rozpuścić masło, dodać ryż, pogotować chwilkę i dolewać gorącego mleka w miarę wchłaniania go przez ryż, do momentu aż ryż będzie miękki (12-15 min).

Dodać bakalie i czekoladę. Podawać na gorąco.

RYŻ 2 - PLACUSZKI

. 2/3 torebki ugotowanego ryżu białego

. 1/3 torebki ugotowanego ryżu dzikiego

. 3 jajka . szczypta mąki . sól, pieprz,

oliwa z oliwek

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, przyprawić. Łyżką formować małe placuszki.

Smażyć na gorącej oliwie z oliwek.

RYŻ 3 - PILAW

. 1 łyżka oleju . 2 posiekane cebulki

. 2 posiekane ząbki czosnku . 1 łyżka tartej skórki z cytryny . 450 g długoziarnistego ryżu . 1 l bulionu warzywnego

. 2 łyżki świeżej bazylii . masło, pieprz

Na oleju zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać skórkę z cytryny i ryż. e Dolewać bulionu w miarę wchłaniania go przez ryż.

Na końcu dodać bazylię i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Podawać z rybami.

Copyright © Agora SA