Zacznij od małej białej filiżanki. Włóż kulkę lodów. Wolno wlewaj świeżo zaparzoną kawę espresso. Obserwuj. Na kawie powstanie śmietanka z lodów. Wypij łyk. Gdy będziesz w połowie, zanurz lody całkowicie w kawie i mieszaj, aż się rozpuszczą i powstanie kremowo-kawowa pianka. AFFOGATO - tak nazywa się klasyczny włoski deser. Tradycyjnie można dodać brandy, grappę lub amaretto.
4 kulki lodów waniliowych, 4 porcje świeżo zaparzonego espresso
Gorące espresso wymieszaj z zimnym mlekiem, a następnie całość w shakerze z lodem. Podawaj w wysokiej szklance z kostkami lodu.
1 filiżanka espresso, 2 filiżanki mleka, lód
- Kawa karmelowa
Na patelnię z grubym dnem wsyp trzy łyżki cukru i podgrzewaj na małym ogniu, wolno mieszając, aż cukier się rozpuści. Podgrzewaj do momentu, aż karmel będzie miał ciemnozłoty kolor. Ostrożnie dodaj trzy czwarte szklanki wody. Wymieszaj dokładnie.
W misce wymieszaj kawę z pozostałym cukrem. Dodaj gorący karmel. Mieszaj, aż składniki się połączą, następnie dodaj wodę i esencję waniliową.
Całość wlej do blendera, dodaj mleko, śmietankę, kostki lodu i zmiksuj. Podawaj w wysokich szklankach z bitą śmietaną na wierzchu.
4 łyżki cukru, 1 szklanka wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej,
1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietanki 30-proc., półtorej szklanki kostek lodu, słodka bita śmietana