Białe szparagi - należy obierać. Gotuje się je trochę dłużej - powinny być miękkie. Są doskonałe z jajecznymi i śmietankowymi sosami, jako dodatek do łososia, kawioru, krewetek, krabów, szynki.Zielone szparagi - przyrządza się jak najprościej - na parze, gotowane, duszone, grillowane - aby pozostały lekko chrupiące. Można ich nie obierać.
Szparagi obrać z włóknistej skórki. Związać nitką w pęczek. Włożyć do wrzącej
osolonej wody z odrobiną cukru. Pionowo - łebkami do góry, tak aby wystawały nad wodę.
Delikatne łebki powinny gotować się na parze pod przykryciem. Dobrze ugotowane powinny
być miękkie i lekko się uginać, gdy podniesie się je widelcem.
Nie można przechowywać ich długo. Najlepiej gotować je w dniu, w którym zostały kupione.
Przechowywać w lodówce owinięte folią spożywczą przez trzy-cztery dni lub wstawić do pojemnika z wodą i przykryć foliową torbą.
. 1 pęczek białych szparagów . 3/4 kostki masła . 4 żółtka . 1 łyżka soku z limonek . sól, pieprz . 4 jajka
. 8 plasterków wędzonego łososia
. płatki parmezanu
W rondlu rozpuścić masło. Odstawić. Żółtka zmiksować z 2 łyżkami wody, podgrzewać na bardzo małym ogniu, energicznie mieszając (ok. 30 s), aż sos stanie się biały z lekką pianką. Ubijać przez kolejne 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Należy uważać, aby jajka się nie zsiadły. Zdjąć z ognia, dodawać małymi porcjami wystudzone masło.
Za każdym razem dobrze ubijać. Wymieszać z sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Jajka ugotować na twardo, przeciąć na ćwiartki.
Ugotować szparagi. Odcedzić.
Na białym talerzu ułożyć szparagi, łososia i jajka. Polać sosem. Posypać płatkami parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem.
. 1 pęczek zielonych szparagów . 3/4 kostki masła . 2 źdźbła trawki cytrynowej
. 1 papryczka chilli . 1 ząbek czosnku
. 2 łyżki sosu sojowego
Rozpuścić masło. Sklarować. Dodać drobno posiekane: trawkę cytrynową, chilli i czosnek. Podgrzewać ok. 10 min na wolnym ogniu. Następnie dodać sos sojowy. Wymieszać.
Szparagi ułożyć na blaszce, posypać solą i pieprzem, skropić oliwą. Piec w piekarniku ok. 6 min w temperaturze 200 st. Szparagi układać na półmisku, obok, w małym naczyniu, sos.