Sorbet

Upał, odmrażam wspomnienia. Sorbet malinowy. Sorbet prawdy. Mikstura nie do podrobienia. Zamrożone kryształki. Uff, jak gorąco!

MANGO, SORBET

2 owoce mango 10 łyżek campari

6 łyżek likieru pomarańczowego Cointreau 1 łyżka skórki pomarańczowej

Mango umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę.

Miąższ zmiksować ze skórką pomarańczową, wlać campari

oraz likier pomarańczowy, jeszcze raz zmiksować.

Sorbet przelać do pojemnika, zamrażać jak w przepisie poniżej.

MALINY, SORBET

1,2 kg malin ok. 50 ml wody

Maliny włożyć do malaksera. Dodać wodę. Zmiksować na gładką masę.

Przełożyć na drobne sito.

Za pomocą gumowej szpatułki wycisnąć jak najwięcej płynu.

Nie naciskać zbyt mocno, aby drobne pestki nie przedostały się przez sito. Przełożyć

do plastikowego pojemnika.

Powinno wyjść ok. pół litra płynu.

Dodać syrop (1/3 l wody

na 1/3 kg cukru). Dobrze wymieszać, aby składniki się połączyły. Schładzać w zamrażalniku ok. 30 minut.

Wyjąć i krótko zmiksować. Znowu umieścić w zamrażalniku. Powtarzać tę czynność

trzy, cztery razy.

Sorbet powinien być gładki i gęsty.

SORBET - lody na bazie wody lub soku bez produktów mlecznych i żółtek, ale za to z białkiem. Ma ziarnistą strukturę. Podawany jako deser lub między posiłkami.

SPOOM - sorbet zmiksowany z bezami i zamrożony.

SHERBET - ma podobną strukturę jak sorbet, ale zawiera produkty mleczne.

GRANITA - włoska "woda lodowa" o różnych smakach. Lekko zmrożona. Tradycyjne smaki: cytrynowa lub kawowa. Podawana w wysokich szklankach.

Copyright © Agora SA