Imbir

Przeczytałam w ?InStyle?, że Jade Jagger (córka Micka Jaggera) weekend w Londynie zaczyna od wypicia soku z jabłek, marchwi i imbiru w barku Fresh & Wide

Uwaga 1

Imbir to pełna wypukłości beżowa

tropikalna roślina. Zapas świeżego imbiru owijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce.

Uwaga 2

Imbir doskonale łączy się z mlekiem kokosowym, kolendrą, czosnkiem, cytryną, sokiem z limonki, gruszką, rabarbarem, sosem sojowym, szczypiorkiem.

Uwaga 3

Suszonego imbiru najczęściej używamy

do pieczenia bułek, ciast i ciasteczek. Marynowany jada się jako "oczyszczacz podniebienia" pomiędzy kawałkami sushi.

IMBIR, SOK

. łyżka startego świeżego imbiru

. 1/2 pokrojonego melona

. 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego . 4 kostki lodu

Wszystkie składniki włożyć do blendera i ubić na gładką masę. e Przelać do szklanki. Gotowe.

IMBIR, herbATKA

. 2 plasterki świeżego imbiru

. 2 plasterki jabłka . 1 szklanka wrzątku

Plasterki imbiru i jabłka zalać wrzątkiem.

Parzyć pod przykryciem kilka minut. Doskonale rozgrzewa.

IMBIR, SOS

. 200 g świeżego

drobno pokrojonego imbiru

. 300 ml jasnego sosu sojowego

. pęczek posiekanej dymki

. 2 łyżki oleju sezamowego

Składniki wymieszać w misce. Gotowe. Doskonały do ryby.

RYBA

. 2 kawałki sandacza . 2 białka

. 4 łyżki prażonego sezamu . łyżka

pokruszonego suszonego chilli . sól

Rybę osuszyć papierowym ręcznikiem. Białka roztrzepać w misce, wymieszać suszone chilli i sezam.

Sandacza obtoczyć w białku, a następnie w sezamie z chilli. Smażyć z obu stron na patelni.

Podawać z sosem imbirowym.

Copyright © Agora SA