Imbir to pełna wypukłości beżowa
tropikalna roślina. Zapas świeżego imbiru owijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce.
Imbir doskonale łączy się z mlekiem kokosowym, kolendrą, czosnkiem, cytryną, sokiem z limonki, gruszką, rabarbarem, sosem sojowym, szczypiorkiem.
Suszonego imbiru najczęściej używamy
do pieczenia bułek, ciast i ciasteczek. Marynowany jada się jako "oczyszczacz podniebienia" pomiędzy kawałkami sushi.
. łyżka startego świeżego imbiru
. 1/2 pokrojonego melona
. 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego . 4 kostki lodu
Wszystkie składniki włożyć do blendera i ubić na gładką masę. e Przelać do szklanki. Gotowe.
. 2 plasterki świeżego imbiru
. 2 plasterki jabłka . 1 szklanka wrzątku
Plasterki imbiru i jabłka zalać wrzątkiem.
Parzyć pod przykryciem kilka minut. Doskonale rozgrzewa.
. 200 g świeżego
drobno pokrojonego imbiru
. 300 ml jasnego sosu sojowego
. pęczek posiekanej dymki
. 2 łyżki oleju sezamowego
Składniki wymieszać w misce. Gotowe. Doskonały do ryby.
. 2 kawałki sandacza . 2 białka
. 4 łyżki prażonego sezamu . łyżka
pokruszonego suszonego chilli . sól
Rybę osuszyć papierowym ręcznikiem. Białka roztrzepać w misce, wymieszać suszone chilli i sezam.
Sandacza obtoczyć w białku, a następnie w sezamie z chilli. Smażyć z obu stron na patelni.
Podawać z sosem imbirowym.