Schab

Zimno. Niedziela. Myślę o obiedzie. Może schab? Natrę go solą i pieprzem, potem zwiążę mięso białym sznurkiem, powkładam listki szałwii, podsmażę ze wszystkich stron na patelni z olejem i wrzucę do pieca Czy może być tak? Czy może być taki niedzielny obiadek?

Schab - pieczony

. 1 kg schabu bez kości . łyżeczka soli . 1/2 łyżeczki pieprzu . listki szałwii

. 2 łyżki oliwy z oliwek

. 50 ml (4 łyżki) soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy

Sos cebulowo-rodzynkowy:

. 10 dag rodzynek . 100 ml soku

ze świeżo wyciśniętych pomarańczy

. 3 łyżki masła . 1/2 czerwonej cebuli pociętej wzdłuż w cienkie piórka

. łyżeczka cukru, sól i pieprz

Schab natrzeć solą i pieprzem. Przewiązać sznurkiem, powkładać listki szałwii i pozostawić na 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.

Na patelni podsmażyć schab z oliwą z oliwek ze wszystkich stron na złoto. Położyć na wyłożoną folią blaszkę. Mięso polać sokiem z pomarańczy. Owinąć folią i piec przez 20 minut. Wyjąć schab z piekarnika, rozwinąć z folii i z powrotem włożyć do pieca na 30-40 minut.

Gdy mięso się piecze, przygotować sos. Wymieszać rodzynki z sokiem pomarańczowym, odstawić na 30 minut.

Rozpuścić 2 łyżki masła na patelni, podsmażyć cebulę. Gdy cebula jest już miękka, dodać rodzynki z sokiem i łyżkę masła. Wymieszać z cukrem i doprawić solą i pieprzem. e Gotować sos, aż zmniejszy swoją objętość o połowę.

Pokroić schab w plastry i podawać z gorącym sosem.

Schab - kotlety

. 150 ml soku z pomarańczy

. 2 łyżki sosu sojowego

. łyżeczka cukru

. ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony

. 1/4 łyżeczki pieprzu

. 8 gałązek tymianku . 2 łyżki masła

. 2 łyżki oleju słonecznikowego

. 8 plastrów-kotletów ze schabu (grubości 1,5 cm)

Przygotować marynatę: wymieszać sok pomarańczowy z sosem sojowym, cukrem, czosnkiem, pieprzem, tymiankiem. Odstawić.

Ponacinać kotlety na krzyż na głębokość ok. 3 mm z dwóch stron. Kotlety ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu, polać marynatą i odstawić na 30 minut. Kotlety odsączyć, marynatę zachować.

Na patelni rozgrzać masło i olej. Kotlety ułożyć obok siebie i smażyć ok. 3 minut z każdej strony, aż będą brązowe.

Zmniejszyć ogień, polać podsmażone kotlety marynatą. Dusić ok. 8--10 minut. Wyjąć na talerz.

Polać sosem. Gotowe

PS Schab podaję zwykle na białym, długim półmisku pokrojony w plastry (trzeba zdjąć sznurek, listki powinny zostać), polany sosem. Do tego zieloną fasolkę szparagową z masłem i purée

Copyright © Agora SA