. 1 kg schabu bez kości . łyżeczka soli . 1/2 łyżeczki pieprzu . listki szałwii
. 2 łyżki oliwy z oliwek
. 50 ml (4 łyżki) soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
. 10 dag rodzynek . 100 ml soku
ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
. 3 łyżki masła . 1/2 czerwonej cebuli pociętej wzdłuż w cienkie piórka
. łyżeczka cukru, sól i pieprz
Schab natrzeć solą i pieprzem. Przewiązać sznurkiem, powkładać listki szałwii i pozostawić na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Na patelni podsmażyć schab z oliwą z oliwek ze wszystkich stron na złoto. Położyć na wyłożoną folią blaszkę. Mięso polać sokiem z pomarańczy. Owinąć folią i piec przez 20 minut. Wyjąć schab z piekarnika, rozwinąć z folii i z powrotem włożyć do pieca na 30-40 minut.
Gdy mięso się piecze, przygotować sos. Wymieszać rodzynki z sokiem pomarańczowym, odstawić na 30 minut.
Rozpuścić 2 łyżki masła na patelni, podsmażyć cebulę. Gdy cebula jest już miękka, dodać rodzynki z sokiem i łyżkę masła. Wymieszać z cukrem i doprawić solą i pieprzem. e Gotować sos, aż zmniejszy swoją objętość o połowę.
Pokroić schab w plastry i podawać z gorącym sosem.
. 150 ml soku z pomarańczy
. 2 łyżki sosu sojowego
. łyżeczka cukru
. ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
. 1/4 łyżeczki pieprzu
. 8 gałązek tymianku . 2 łyżki masła
. 2 łyżki oleju słonecznikowego
. 8 plastrów-kotletów ze schabu (grubości 1,5 cm)
Przygotować marynatę: wymieszać sok pomarańczowy z sosem sojowym, cukrem, czosnkiem, pieprzem, tymiankiem. Odstawić.
Ponacinać kotlety na krzyż na głębokość ok. 3 mm z dwóch stron. Kotlety ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu, polać marynatą i odstawić na 30 minut. Kotlety odsączyć, marynatę zachować.
Na patelni rozgrzać masło i olej. Kotlety ułożyć obok siebie i smażyć ok. 3 minut z każdej strony, aż będą brązowe.
Zmniejszyć ogień, polać podsmażone kotlety marynatą. Dusić ok. 8--10 minut. Wyjąć na talerz.
Polać sosem. Gotowe
PS Schab podaję zwykle na białym, długim półmisku pokrojony w plastry (trzeba zdjąć sznurek, listki powinny zostać), polany sosem. Do tego zieloną fasolkę szparagową z masłem i purée