Żurek? Amerykanie mówili mi, że nie ma dla nich nic bardziej funky, czyli odjechanego - mówi Michał Korkosz, bloger kulinarny, autor bloga "Rozkoszny"
01-07-2023 06:00Kuchnia wietnamska przez 40 lat skutecznie zdobywała nasze podniebienia. Najpierw na warszawskiej scenie kulinarnej pojawiły się budki pod Pałacem Kultury i Nauki czy na placu Konstytucji, prowadzone przez Wietnamczyków. Potem był bazar na Stadionie. Jak jest dziś?
01-07-2023 06:00Pomysły na dania z grilla. Dla mięsożerców: karkówka, kurczak, polędwiczki, dla wegetarian i wegan: pieczone karczochy, szparagi, cebula i sałata rzymska. Dla wszystkich chlebki naan.
30-06-2023 08:04Truskawki, najbardziej wyczekiwane owoce wiosny, dobrze smakują nie tylko w deserach. Świetnie pasują też do wytrawnych przekąsek.
28-06-2023 06:00Sycylijskie przepisy i kulinarne historie z tej włoskiej wyspy znajdziecie w nowej książce "Wegetariańska Sycylia" wydawnictwa Buchmann.
24-06-2023 06:00Na knedle wiosną najlepsze są stare ziemniaki. W sezonie nadziewam je truskawkami. Poznajcie mój przepis.
21-06-2023 09:52Nadzwyczaj intensywny tydzień zawodowy, długa i wyczerpująca opieka nad dziećmi, a czasami wyjazd służbowy - to wszystko powoduje, że czasami doba staje się zbyt krótka, aby wykonać wszystkie obowiązki domowe.
21-06-2023 09:07Prażony bób pachnie ogniskiem. Parzy nieco w paluszki, ale smakuje lepiej od popcornu czy chipsów. Odkrycie tego przepisu sprawi, że zaczniecie monitorować ceny bobu.
17-06-2023 06:00Tarta z truskawkami: cieniutkie kruche ciasto, delikatny krem waniliowy i świeże truskawki. Trudno się temu oprzeć.
14-06-2023 14:06Masło zastępuje dziś kawior na najbardziej szykownych i nadętych bankietach. Odpowiednio podane i przyprawione.
13-05-2023 06:00Dominika Targosz, autorka książki Roślinna sprawa: Umiejętność gotowania jest jedną z najcenniejszych zdolności. Daje poczucie sprawczości pozwalające gładziej płynąć przez codzienność.
05-05-2023 05:57Ziemniaki to może być danie na bankiet, można przy nich świętować. Doceniłam ich zasługi dla ludzkości, skuteczną likwidację uczucia głodu i na długo utrzymujące się uczucie sytości.
01-05-2023 06:00W greckiej kuchni solanka pojawia w XI wieku. Fetę produkowano głównie na Krecie. Mieszkańcy wyspy sprzedawali ją załogom zawijających do portów na wyspie statków.
29-04-2023 06:00Wedlowie tworzyli czekoladowe rarytasy od końca XIX wieku. Do dziś istnieje kamienica przy Szpitalnej, gdzie Emil Wedel, syn Karola, przeniósł sklep i fabrykę. Budynek zwano niegdyś żartobliwie bombonierką.
11-04-2023 06:00Historia barów mlecznych sięga końca XIX wieku. Pierwszy powstał przy ulicy Nowy Świat w Warszawie w 1896 roku pod nazwą Mleczarnia Nadświdrzańska.
08-04-2023 06:00Wielkanocne przepisy kulinarne: słodko-słona zupa zacierkowa, fasolowy pasztet mamy, drożdżowe bułeczki, których uczyła się od babci - przepisy blogerki Alicji Rokickiej.
04-04-2023 11:07Jaja są niedoceniane, zawsze w cieniu drogich, luksusowych składników. Decyduję się zatem na publikację o tym "niezwykle delikatnym i wartościowym pokarmie, żeby oddać mu należny hołd". Przepisy Basi Stareckiej na Wielkanoc: bajgle z pastą jajeczną, jaja na parze, jajka na słodko.
04-04-2023 06:00Przepisy na potrawy wielkanocne niedrogie i oryginalne. Jajka zapiekane w formie na muffiny, polenta z rybą na parze i szafranowym sosem holenderskim, zupa chrzanowa.
04-04-2023 06:00Pascha to tradycyjny przysmak prawosławnej Wielkanocy. W Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Przedstawiamy dwa przepisy.
03-04-2023 08:34Zdrowa, pyszna. Królowa kasz, a nie tylko dodatek do drugiego dania. Może kaszotto gryczane z mięsem, kalafiorem i białym winem? Pięć przepisów
24-03-2023 09:16